U bent hier: Zorg20.nl > 20100924 onderzoek 2.0 in hoeverre maken onderzoekers gebruik van web
24
sep

Onderzoek 2.0: In hoeverre maken onderzoekers gebruik van Web 2.0 toepassingen?

Tom van de Belt {fotos} {/fotos}

Er verschijnt steeds meer onderzoek over de toepassing van Web 2.0 technologie in de Zorg: “Zorg 2.0”. Natuurlijk maakt ook de onderzoekswereld steeds vaker gebruik van Web 2.0 tools: “Research 2.0” ? Deze zomer verscheen hier een rapport over. In het rapport gaan de professoren Rob Procter, Robin Williams en senior onderzoeker James Stewart in op het gebruik van Web 2.0 tools door onderzoekers.

Het ging de onderzoekers er om inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn of op het wel of niet gaan gebruiken van Web 2.0 tools (barrières en facilitators). Ook werd gekeken naar de voor- en nadelen van de mogelijkheid tot “open science”. Het blijkt dat de meerderheid van onderzoekers gebruik maakt van één of meer Web 2.0 tools. Vaak gaat het om het publiceren van werk, het opbouwen van netwerken, samenwerking of om te weten waar andere onderzoekers zich mee bezig houden.

Dertien procent van de onderzoekers maakt wekelijks gebruik van sociale media voor professionele doeleinden.  Daarbij valt op dat vooral de jongere generatie onderzoekers zich hier mee bezighoudt.

Het volledige rapport (Engels) is hier te op te vragen.

Informatie over de auteurs:
Professor Rob Procter, (Manchester eResearch Centre, University of Manchester)
Professor Robin Williams, en Dr James Stewart (Institute for the Study of Science,
Technology and Innovation, University of Edinburgh).

 

Tags:  onderzoek 2.0open scienceresearch 2.0web 2.0

Reacties

Reageer zelf op dit bericht